Hallå där Susanna Ehdin…
Publicerat i Folkvett nr 1/2001.
… författare till kokboken Kokkonst för den självläkande människan som enligt en professor på livsmedelsverket innehåller direkt farliga kostråd.
Ska bokens titel tolkas så att jag själv får läka såren efter att ha ätit av maten som presenteras i den?
– Nej, tvärtom. I boken finns både teori och goda recept på en typ av mat som stimulerar kroppens egen självläkande förmåga.
Men Livsmedelsverket säger ju att flera av recepten är hälsovådliga.
– Ja, den ena saken är redan korrigerad. Jag hade ett par skedar för mycket i rekommendationen om krossade linfrön eftersom jag använt siffror från USA där man inte har samma begränsningar.
Livsmedelsverket säger att man ska slänga nötter med mögelgift, medan du ger råd om hur man avgiftar dem för att de sedan ska ätas. Vem ska man tro på?
– Livsmedelsverket har inget belägg för det de säger om att det inte är bra. Men eftersom de inte gillar det så har jag lyft bort det ur boken till nästa tryckning.
Tror du att folk vågar äta din mat nu då?
– Absolut. Det här handlar om att han inte hänger med på det nya tänkandet och på den här nya hälsofilosofin och då måste han hitta petitesser att klanka på.
Kommer ni att göra en ”Herman Lindqvist”, alltså dra in boken, sudda och trycka nya exemplar?
– Nej, den dras inte tillbaks. Men vi ändrar det som livsmedelsverket inte tyckte var bra till nästa upplaga.
Vem har ansvaret i fall en läsare blir sjuk eller till och med dör av något som lagats efter kokboken?
– Det finns ingen sådan risk, så jag tycker inte att vi ens behöver ta ställning till det.
Intervjun publicerades i Metro 30 oktober 2000 och återges med tillstånd.