post id: 24511
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=24511
  
Skeptisk måndag

Kloke Hans – världens smartaste häst?

Hästen som kunde räkna

Den tyske hästen Kloke Hans (“der Kluge Hans”, internationellt mest känd som “Clever Hans”) var en sensation på sin tid. I början på 1900-talet turnerade den f.d läraren Wilhelm von Osten för fulla hus, där Kloke Hans visade upp sina färdigheter. Vilken matematisk fråga som von Osten än skrev upp på sin griffeltavla, så skrapade den begåvade hästen ändå rätt antal gånger med hoven för att ge svaret. Vid tester visade sig att det fungerade också i stort sett lika bra med andra personer än med von Osten. Omvärlden var förbluffad — uppenbarligen var Kloke Hans ett geni bland hästar.

von Osten och Kloke Hans
von Osten och Kloke Hans (Wikimedia Commons)

Psykologi

1907 visade dock biologen och psykologen Oskar Pfungst att det fanns en hake. Tydligen svarade Kloke Hans bara rätt om han kunde se den som ställde frågan. Han gick också bet på uppgiften om frågeställaren själv inte visste svaret. Pfungst drog slutsatsen att hästen trots allt inte kunde räkna, utan istället hade lärt sig att tyda omärkliga och ofrivilliga tecken från sin ägare. Han kunde helt enkelt se på frågeställaren när det var dags att sluta skrapa med hoven.

Pfungst gjorde andra tester också, bland annat med sig själv i rollen som “klok häst”. Han upptäckte att det var ganska lätt att se på den som ställde frågan när det var dags att sluta räkna. Ofta gjorde den andre en liten ofrivillig, men märkbar, rörelse när Pfungst kom till det rätta svaret. Kloke Hans var alltså trots allt inte något mattesnille, men hade lärt sig något ganska imponerande ändå. Allt utan att hans ägare själv ens visste om hur det fungerade.

Liknande färdigheter har sedan dess bekräftats hos andra djur, inte bara hos hästar utan också hos andra husdjur med en nära relation till människor. von Osten själv vägrade för övrigt att acceptera Pfungsts förklaring, utan fortsatte att turnera med sin “Kloke Hans”.

Kloke Hans-effekten

Historien är inte bara intressant kuriosa. Kloke Hans-effekten har konstaterats i många andra sammanhang. Ett exempel är att om en ledare för en knarkhund har förutfattade meningar om personer med ett visst utseende, så ökar ofta antalet felmarkeringar av knarkhunden mot sådana personer.

Effekten kan också ställa till det när det gäller psykologiska experiment med människor. Det har lett till en ökad insikt om hur svårt det kan vara att utföra psykologiska experiment och hur viktigt det är att isolera den som testar något från det som testas. Bland annat har det tydliggjort vikten av att dubbelblinda den typen av undersökningar.

Källor:
Wikipedia: Clever Hans
The Skeptics Dicionary: Clever Hans
Folkvett nr 2/2008: Räknande hästar och tänkande hundar

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning