Världens första ’fejk news’?
Påhittade nyheter uppfattas kanske som ett relativt nytt fenomen, men ända sedan tryckpressen uppfanns har mindre nogräknade personer manipulerat nyhetsflödet för sina egna syften. Ett exempel på detta är New York-tidningen the Sun, som i augusti 1835 började publicera en serie artiklar om fantastiska astronomiska upptäckter.
Ett nytt fantastisk teleskop
The Sun hävdade att den brittiske astronomen Sir John Herschel hade gjort nya häpnadsväckande framsteg med att utveckla ett nytt teleskop baserat på “en helt ny princip”. Det nya teleskopet var enormt stort och uppgavs mäta 24 fot i diameter (över 7 meter). Det var också utrustat med ett ”väte-syre mikroskop” (“hydro-oxygen microscope”), som förstorade och förstärkte bilden innan den projicerades på en canvasduk.
Från nya planeter till fladdermus-människor på månen
I en artikelserie på första sidan över sex dagar beskrev the Sun hur Herschel tack vare sitt nya teleskop hade observerat planeter i främmande solsystem, nya kometer, och inte minst gjort nya mycket detaljerade observationer på månen. Varje dag blev påståendena mer och mer fantastiska. Först rapporterades om växtlighet och märkliga tvåbenta “bävrar”, men senare även om intelligent liv bestående av bevingade människor som kallades Vespertilio-Homo. Enligt uppgift syntes dessa “konversera på ett civiliserat sätt” och de hade också konstruerat ett magnifikt “safir-tempel”.
Mottagande
Avslöjandet både hyllades och ifrågasattes och fick stor uppmärksamhet. Andra tidningar återpublicerade artikelserien och det hela blev ett givet samtalsämne under eftersommaren och hösten 1835, först i USA men senare också i Europa. Främsta kritiken kom från the New York Herald som var the Suns största rival vid den här tiden. New York Heralds utgivare, James Gordon Bennett, kritiserade the Sun i svidande ordalag och kallade tidningen för ”fräck”, ”principlös” och ”en bedragare”. Sir John Herschel själv uppges först ha tagit det hela ganska godmodigt, men klagade ett par år senare över att han fortfarande bombarderades med förfrågningar från hela världen angående sin “upptäckt”.
The Sun
The Sun medgav aldrig att det hela var en bluff. Istället använde man sig av sin, för den tiden, mycket moderna ångdrivna tryckpress och producerade och sålde omkring
När det här hände för snart 200 år sedan var tidningsbranschen i sin linda och man hade inte samma förväntningar på sanningshalt och etik som vi nu kräver av en tryckt tidning, även om det naturligtvis finns många tidningar än idag som tar sig stora friheter. Kanske man skulle kunna jämföra den tidens tidningsjournalistik med den explosion av fake news som Internet nu genererar.
Vad gäller the Sun så fortsatte tidningen sin verksamhet under olika ägare och konstellationer. Den samarbetade till och med med den gamla ärkefienden the New York Herald under en period, innan den långt senare lades ner. Det sista numret av the Sun gavs ut i januari 1950.
Länkar:
This day in History: 25 Aug 1835 – ”The Great Moon Hoax” is published in the ”New York Sun”
Wikipedia (sv): Great Moon Hoax
Interesting Engineering: The Great Moon Hoax of 1835: The Birth of Fake News?
Wikipedia: the Sun (New York City)
Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.