Vetenskap för yngre
Hur lär man sig att tänka kritiskt? På den här sidan finns länkar och material för att uppmuntra barns och ungas intresse för vetenskaplig metod och källkritik.
Vad missar du?
Sinnesmagikern Samuel Varg Thunberg och psykologen Håkan Järvå erbjuder en föreläsning om kritiskt tänkande till gymnasieskolor.
Vad delar du på Facebook?
Det och andra vetenskapliga utmaningar kan du se på sidan Vetenskapliga övningar.
Årets folkbildare 2011:
Hjärnkontoret
Hjärnkontoret fick Vetenskap och Folkbildnings pris ”Årets Folkbildare” för att de är bra på att göra barn nyfikna på hur världen fungerar, och på att förklara på intressanta sätt. På deras hemsida finns massor av roliga vetenskapsspel!
Befria dig från myterna!
Båtar har aldrig försvunnit ovanligt ofta i Bermudatriangeln. Grönländskan har ungefär lika många ord för snö som andra språk. Man blir inte förkyld av att vara för kallt klädd, och du blir inte kär av choklad. Utforska fler vanliga myter på http://www.faktoider.nu. Eller sätt den här boken i händerna på någon förälder, för att slippa ovetenskapligt tjat! :
Äventyrsbok från astronauten
Sveriges ende astronaut – Christer Fuglesang – är medlem i Vetenskap och Folkbildning. Han har skrivit tre böcker för barn om två kompisar som gör resor i rymden. De heter Rymdresan, Sifferplaneten och Vattenvärlden. På sajten Unga Fakta kan man lära sig mer om rymden och himlakropparna.
Vem har skrivit hemsidan?
Boken Superundersökarna handlar om varför man inte ska tro på allt som står på internet, och hur man avgör skillnaden.
Allt om hjärnan
Forskning.se har gjort en guide om hjärnan. Kolla särskilt på t.ex. ”Funktion”. Där finns en hel del om kognition, alltså hur vi tänker. Bra att ha koll på om man vill lära sig nya saker på ett effektivare sätt, eller förstå varför folk gör som de gör.
Experiment: hur snabbt är ljudet?
Forskare på Lunds Universitet har spelat in en massa olika experiment som man kan testa själv hemma.
Människokroppens mysterier
Utforska människokroppens funktioner på sjukvårdsupplysningens hemsida. Eller en lite enklare variant på ur.se, Topp till Tå:
Jura, Krita eller kanske Trias?
Visste du att Stegosaurusen dog ut kanske 90 miljoner år innan arten Tyrannosaurus Rex uppstod? Allt om dinosaurier finns på ur.se.
Vetenskapen ger svar på myternas frågor
Vem var den första människan? Varför finns det så många olika slags märkvärdiga djur? Vad är en regnbåge och är vi ensamma i universum? Den världsberömde författaren och biologen Richard Dawkins har för första gången skrivit en bok för ungdomar, med fantastiska bilder och begripliga förklaringar.