Reiki (/ˈreɪki/, japanska: 霊気) är en japansk form av ”energi-healing”, grundad av Mikao Usui på 1920-talet. Namnet är bildat av orden rei, ’universell’, och ki, ’livskraft’ (motsvarar kinesiska chi eller qi). Metoden är i stort sett helande genom handpåläggning, även om direkt beröring inte alltid används. Reiki har också likheter med terapeutisk beröring. Se även vitalism.
Hur reiki utförs
En person utbildad i reiki ges titeln reiki master och en reiki-behandling varar vanligtvis ungefär i en timme. En ”nivå 1”-utövare placerar en eller båda händerna på, eller nära olika delar av kroppen i flera minuter. När det sker är det meningen att en ”vital energi” ska flöda från utövaren till klientens kropp. En ”nivå 2”-utövare kan alternativt erbjuda sina tjänster på distans utan hudkontakt.
Mikao Usui och ursprunget till reiki
I början på 1920-talet utförde Mikao Usui en 21-dagars andlig övning på berget Kurama som inkluderade bön och fasta. Det sägs att det var då som han utvecklade reiki. Efter de insikter som han därmed ansåg sig ha fått började han behandla intresserade personer, varav vissa sedan blev hans ”lärjungar”. Lärjungarna i sin tur, utbildade därefter andra.
Hawayo Takata, som fick titeln reiki master 1940, tog sig an att popularisera reiki i västvärlden. För att underlätta det uppfann hon en länk mellan reiki och Jesus, i motsatts till den koppling till buddismen som Usui hade. Takata drog paralleller mellan den handpåläggning som Jesus ska ha gjort och utövandet av reiki. Hon grundade den första reiki-kliniken i USA 1970 och det är mycket tack vare henne som reiki idag är ett välkänt begrepp över hela världen.
Vetenskaplighet
Eftersom reiki bygger på pseudovetenskapliga och ej påvisade grunder såsom ”livskraft”, så är det inte förvånande att det inte finns några övertygande bevis på att det har någon verkan utöver placebo. En systematisk översikt från 2008 Sammanfattningsvis är bevisen otillräckliga som indikation för att reiki skulle vara en effektiv behandling för något som helst tillstånd. Värdet av reiki förblir därför obevisat.
Länkar:
- Quackwatch, Stephen Barrett: Reiki is Nonsense
- Science Based Medicin, David Gorski: No, editors of The Atlantic, reiki does not work
1) International Journal of Clinical Practice: Effects of reiki in clinical practice: a systematic review of randomised clinical trials- Wikipedia: Reiki
Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.
En detalj i sammanhanget, men betyder 霊 någonsin ”universell”? ”Ande” är nog en vanligare översättning (som i 聖霊, kristendomens helige ande, etc). I vilket sammanhang används det i betydelsen universell?
Den översättning jag har hittat är från Wikipedia som anger Oxford English Dictionary som källa. Wikipedia-sidan för Reiki skriver:
”Etymology: According to the Oxford English Dictionary, the English alternative medicine word reiki comes from Japanese reiki (霊気) ”mysterious atmosphere, miraculous sign”, combining rei ”universal” and ki ”vital energy”—the Sino-Japanese reading of Chinese língqì (靈氣) ”numinous atmosphere”.”
Med det sagt, så har jag inga kunskaper i japanska eller kinesisk skrift, så din tolkning kan säkert vara korrekt. (Jag kan också ha tolkat ovanstående fel.)