Fakta, fascination och fantasi
Recension: Sifferplaneten – Markus och Marianas äventyr med farbror Albert.
Christer Fuglesang.
Illustrationer av Johan Egerkrans.
Fri Tanke förlag, 2012, 139 s.
När farbror Albert ska ut på ännu en rymdresa följer syskonen Markus och Mariana med utan tvekan, och med kommer den lilla musen Max. Efter en kort visit på Jupitermånen Europa tas de till den mysteriska Sifferplaneten, och innan de vet ordet av har barnen påtagit sig att rädda den kidnappade Prinsessan Ett.
Sifferplaneten är den andra delen i Fuglesangs barnboksserie om syskonen Markus och Mariana och Farbror Albert, men den är klart fristående för den som inte läst den första delen (som recenserades i Folkvett 2011:1).
Boken är ett utmärkt exempel på en utbildande berättelse som inte känns som en skolbok. Under berättelsens gång stöter vi på fysikaliska begrepp som gravitation och magnetism, samt roliga och intressanta matematiska lekar, men aldrig känns de påtvingande för det barn som egentligen mest vill höra mer äventyr. För barn mindre intresserade av matematik finns gott om intressanta rymdfakta insprängda mellan sidorna, och för några imaginära barn ointresserade av rymden fi nns gott om spännande handling och humoristiska karaktärer.
Alltigenom innehåller boken många vackra färgbilder av Johan Egerkrans, som gör en fantastisk tolkning av vårt vackra universum och av den ståtliga naturen på Sifferplaneten.
Att lära ett barn kritiskt tänkande utan att införa en stel och kall syn på världen kan vara en utmaning, men Sifferplaneten hjälper en bra bit på vägen med detta. Här blandas rena fakta med en ärlig fascination över universum, samt förstås en rejäl dos ren och skär fantasi. Samtidigt passar Fuglesang på att spränga hål på myter som att den Kinesiska muren är det enda byggda objektet som syns från rymden, någonting jag tror många föräldrar fortfarande i god tro berättar för sina barn.
Dualiteten mellan undervisning och spänning görs extra tydligt i bilagekapitlet, där det går att få mer information om den räkning och vetenskap som fi nns med i boken. Här hittar vi bland annat sektioner om laserstrålning, Jupiters månar, fotosyntes och primtal. En del av detta är klart nåbart även för mindre barn, medan annat främst riktar sig till äldre barn eller till föräldrarna. Föräldern ges tillfälle att läsa på lite mer om vad som egentligen omnämns i boken, för att kunna berätta det för barnet när det vill veta mer.
Christer Fuglesang är docent i partikelfysik och den första svenska astronauten. Han har tidigare utkommit med Människan i rymden, 13 dygn i rymden efter 14 år på jorden, och barnboken Rymdresan (2010). Den tredje delen i serien om Markus och Mariana, Vattenvärlden, kommer att ges ut senare i år.
Anton Nordenfur