post id: 20101
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://picsum.photos/960/480/?blur=4
  
Skeptisk måndag

Barnum-uttalanden

Allmänna påståenden som verkar specifika

Ett Barnum-uttalande är ett påstående om en person som känns väldigt specifikt för den det handlar om, trots att det är tillräckligt vagt för att passa in på i stort sett vem som helst. Begreppet är uppkallat efter den kände showmannen P. T. Barnum och myntades av psykologen Paul Meehl i sin bok ”Wanted – A Good Cookbook”.

Det finns många saker som påverkar hur bra Barnum-effekten fungerar. Det inkluderar hur mycket den omtalade litar på den som yttrar dem, hur positivt det låter och hur beredd den andre är att tro att uttalandena handlar om dem. Effekten är ofta tydlig om man pratar med någon som är imponerad av ett psykiskt medium. Man återger ofta hur mediumet visste otroligt specifika detaljer.

I själva verket har man troligen fått höra ganska allmänna påståenden, kombinerat med så kallad cold-reading. Exempel kan vara att att man har fått höra att “du har ett stort behov att synas av andra, men ibland behöver du tid för dig själv” eller “du har ett tendens att tvivla på din egen förmåga” – påståenden som passar in på de flesta av oss. Det är den typen av uttalanden som vi idag menar när vi säger att någonting är ett Barnum-uttalande.

P.T. Barnum, 1810 – 1891

Vem var P.T. Barnum?

Phineas Taylor Barnum (1810 – 1891) var en showman, affärsman och politiker från Connecticut i USA. Han är mest känd som en stor underhållare som satte upp resande nöjesevenemang med musik och teater. I sina shower visade han upp vad som helst som kunde attrahera en publik, alltifrån rena bedrägerier till ”kuriositeter” som till exempel general Tom Thumb, ett kortvuxet barn som Barnum adopterade (eller snarare exploaterade) och turnerade med. Hans evenemang drog stor publik och de omsatte massor med pengar.

Förutom underhållare var Barnum också politiker och han var verksam som republikansk medlem av representanthuset i Connecticut. Där argumenterade han mot bland annat slaveriet och stödde svarta medborgares krav på rösträtt. Han var också en känd filantrop och medverkande i grundandet av ett ideellt sjukhus i staden Bridgeport, CT – även om hans åsikt om filantropi var att det skulle vara ”lönsamt” på lång sikt, mer som en typ av investering.

Länkar:
Cold reading (VoF)
P.T. Barnum (Wikipedia)

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning