post id: 23906
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://picsum.photos/960/480/?blur=4
  
Skeptisk måndag

Bekräftelsebias

Samband vi tycker oss se

Vi blir alla ibland offer för idén att vissa saker hänger samman trots att de inte gör det. Ett fenomen brukar kallas bekräftelsebias (bias: fördom, snedvriden uppfattning) och kommer ofta från vår önskan att se förklarande samband. När vi tycker oss ha sett ett samband så tolkar vi allt som händer för att det ska passa in i mönstret och ignorerar och bortförklarar bevis på motsatsen.

Exempel

  • Om du tror dig veta att en förkylning kan botas med extra c-vitamin så kommer du att minnas alla de gånger som du blev bättre efter att ha tagit c-vitamintillskott, även om alla förkylningar naturligtvis går över. Om du inte omedelbart blir bättre nästa gång så bortförklarar du det med att det måste ha varit en speciellt otäck förkylning och att den säkert hade blivit ännu värre om du inte hade tagit ditt tillskott.
  • Många personer inom akut-yrken som sjukvården eller polisen är övertygade om att de alltid har mer att göra på kvällar med fullmåne – trots att det statistiskt sett inte stämmer. Men när sambandet väl har etablerats så kommer man att minnas alla de hektiska nätter när det faktiskt var fullmåne. Man bortser från eller glömmer bort de gånger när det var kaos vid andra tidpunkter i månaden. Kommer det en lugn fullmånenatt lägger man inte märke till det, eller räknar det som ett ovanligt undantag.
  • Ett tredje exempel är när man låter ett medium spå sin framtid. Om man är benägen att tro på att det fungerar så räknas varje slumpmässig lyckoträff som en ‘hit’. Alla felaktiga förutsägelser glöms bort och hela upplevelsen bekräftar tron på att det fungerar.

En orsak till mycket vidskepelse

Sluteffekten är att ingenting som inträffar räknas som ett bevis på att din föreställning var fel. Det enda som kan fungera skulle vara att föra noggrann statistik om utfallet och det tar vi oss sällan tid till. Varför skulle vi? Vi ‘vet’ ju redan att det är sant…

På det viset formar vi en massa missuppfattningar om vår tillvaro – till exempel att ‘det regnar alltid på min lediga dag’ eller att ‘jag kan bara vinna matchen i mina speciella turkalsonger’.

Ingen är immun

Vi drabbas alla av bekräftelsebias då och då, det är bara mänskligt. Men om man är medveten om fenomenet så är det lättare att undvika det. Och kanske kan man då bli lite bättre på att genomskåda sina fördomar.

Se även:

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.

2 responses to “Bekräftelsebias

  1. Håller med Kjell-Åke. Blir full av skratt när jag ser/hör vissa annonser, t ex ”jag har tagit dessa tabletter/tillskott i 10 år och ännu inte fått ledvärk. Därför (!) kommer jag att fortsätta ta dom.”
    Genom att resonera på samma sätt kan jag dra slutsatsen ”jag har druckit ett glas vatten varje dag i 10 år och ännu inte krockat. Därför kommer jag att fortsätta dricka ett glas vatten varje dag.”
    🤣🤣🤣

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning