post id: 29749
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://picsum.photos/960/480/?blur=4
  
Skeptisk måndag

Cold reading

Ställa ”insiktsfulla” frågor…

Att utöva “cold reading” är en samling av knep och manipulationer för att få det att verka som om man kan läsa tankar eller veta förmodat okänd information. Tekniken kan användas av andemedier eller siare och andra för att ge sken av att de har mystiska eller övernaturliga krafter.

Paulette Goddard i filmen Den rödhåriga går på jakt (The Crystal Ball) från 1943

Det går till stor del ut på att göra allmänna påståenden och tolka den andra personens reaktioner. Får man en positiv reaktion är det bara att fortsätta, annars byter man snabbt fokus. Om det görs rätt kan den som blir spådd eller blir “läst” vara helt omedveten om att mediet eller siaren bara upprepar fakta som den utfrågade själv har bekräftat eller berättat. Den som blir läst vill ju allmänhet ha svar och att det ska fungera. Därför är det en naturlig instikt att försöka “hjälpa till” och bekräfta när siaren är på rätt väg. Cold readers kan underlätta detta genom att tala långsamt och göra pauser för att “koncentrera sig”, vilket lämnar mycket utrymme för den andre att fylla i tomrum i konversationen.

Efteråt minns man oftast bara det som cold readern sade som var rätt och glömmer det som inte stämde. Man är ofta inte medveten om hur mycket information man själv bidrog med. En annan del av cold reading är att bara dra slutsaster från någons ålder, kön, etnicitet, accent, ordförråd, kläder, frisyr etc. “Cold readers” kan använda sådan uppenbar information för att göra ganska specifika påståenden som i stunden verkar rätt unika men i verkligheten bara är kvalificerade gissningar.

Cold reading i grupp

Cold reading kan också vara effektivt för hela grupper av personer samtidigt. Om man står inför en stor publik av som till exempel består av äldre och medelålders personer är det inte svårt att gissa att många i publiken har förlorat en förälder eller kanske en make eller maka. ”Vem här har nyligen förlorat någon närstående?” är nästan garanterat att ge positivt svar från någon i publiken.

Ofta är det också lätt att gissa vad som är vanliga förnamn, baserat på de närvarandes åldersgrupp. Då är det bara att slänga ut sådana förnamn på måfå och säga “jag känner en närvaro av ett ett namn som börjar på J, kanske Johan, Jörgen eller Johannes…?” Om ingen ger sig tillkänna kan man fortsätta med “Nja, kanske inte Johannes, snarare Hannes eller Hans…?”

Mark Edward
Mark Edward (foto: Susan Gerbic)

Är cold reading alltid oärlig?

Intressant nog är det fullt möjligt att vara omedveten om att man utövar cold reading. Man kan helt enkelt råka snubbla över en taktik som verkar leda till att man plötsligt “vet” massor om okända personer och man lär sig vilkan frågor som brukar ge resultat. Det omvända kan också hända, att man börjar sin karriär som bedragare eller i syfte att bara underhålla. Men när man igen och igen får bekräftat av de man “läser” vilken fantastisk förmåga man har så kan det leda till att man faktiskt tror att det fungerar.

Det finns även skeptiker som sysslar med cold reading både som underhållning och i upplysningssyfte. En sådan är amerikanen Mark Edward som också har skrivit flera böcker om ämnet. 2017 besökte han bland annat Sverige och demonstrerade sina “förmågor” på skeptikerpubar i Stockholm och Malmö arrangerade av VoF.

Länkar:

Publicerad 2020-08-17, uppdaterad 2022-08-15

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 
Publicerad 2020-11-02, uppdaterad 2022-08-15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning