Ett exempel på masspsykos
Häxprocesserna i Salem var en serie förhör och åtal som ägde rum mellan 1692 och 1693 i den dåvarande brittiska kolonin Massachusetts. Det hela började med att två unga flickor, Betty Parris och Abigail Williams, började bete sig ”märkligt” och påstod sig vara besatta av osynliga krafter. Den lokala läkaren William Griggs föreslog häxkraft som orsak, vilket utlöste panik i delstaten.
Anklagelserna om häxeri spreds snabbt till närliggande städer och riktades mestadels mot personer som ansågs vara utomstående eller ha okonventionella trosuppfattningar. De första som anklagades var Sarah Good, Sarah Osborne och Tituba, en karibisk slav. Tituba erkände häxeri, sannolikt under tvång. I takt med att paniken växte anklagades allt fler människor och en speciell domstol tillsattes. Rättssäkerheten var nästan obefintlig. Drömtydning, påstådda syner och rykten tilläts som bevisföring och bördan föll på de anklagade att visa sin oskuld. Förhören innehöll fysisk tortyr, och flera åtalade erkände under tvång.
20 personer, 14 av dem kvinnor, dömdes till döden under processerna och avrättades. Det flesta avrättades genom hängning, men en man avrättades genom att krossas till döds under stora stenar. Flera andra anklagade dog i fängelset. Rättegångarna tog en ny vändning när inflytelserika medlemmar av samhället utpekades, vilket orsakade att allmänheten började ifrågasatta vad som pågick. I oktober 1692 upplöste Guvernör William Phips den särskilda domstolen, och de återstående anklagade släpptes 1693.
Häxprocesserna i Salem brukar föras fram som ett typexempel på masspsykos, där en grupp människor dras med i ett irrationellt beteende på grund av rykten, propaganda eller rädsla och fördomar.
Inte ett lokalt fenomen
Häxprocesser var inte ovanliga på 1600-talet i Europa och Nordamerika. Bara i Skottland beräknas mellan 4 000 – 6 000 personer ha mist livet på grund av häxerianklagelser under 15- och 1600-talen. I närliggande England uppskattas motsvarande siffra till cirka 500 personer. Arven efter dessa förföljelser lever kvar än idag, till och med juridiskt. Under senare tid har flera juridiska instanser och andra officiella organisationer tagit avstånd från och bett om ursäkt för dessa processer mot ”häxeri”:
- Efter en två år lång kampanj av gruppen Witches of Scotland, tog den skotska regeringen ställning för ett lagförslag för att rentvå de som varit offer för häxerianklagelser. På internationella kvinnodagen 2022 bad premiärministern Nicola Sturgeon officiellt om ursäkt å den skotska regeringens vägnar till de som ställts inför rätta på sådana grunder.
- The Kirk (Skotska kyrkan) bad i maj 2022 om ursäkt för sin del i förföljelsen av dem som anklagats för häxeri.
- Delstatssenaten i Massachusetts friade formellt Elizabeth Jonson Jr i juli 2022. Johnson var den sista som dömdes för häxeri under Salem-processerna.
- I Connecticut förekom liknande häxprocesser under samma tid som i närliggande Massachusetts. I maj 2023 beslutade delstatskongressen i Connecticut att postumt frikänna 12 offer för häxeri. (Beslutet var inte enhälligt. I representanthuset var resultatet av omröstningen 121 mot 30. I senaten röstade en senator (republikanen Rob Sampson) emot beslutet med motiveringen att det var fel att ”diktera vad som var rätt eller fel om perioder i det förflutna som vi inte har någon kunskap om.”)
Länkar:
- Smithsonian: A Brief History of the Salem Witch Trials
- Death Penelty Info: Massachusetts Formally Exonerates Last ‘Witch’ Wrongfully Condemned During Salem Hysteria
- Wikipedia: Witch trials in early modern Scotland
- The Guardian: Nicola Sturgeon issues apology for ‘historical injustice’ of witch hunts
- Wikipedia: Witch trials in England
- BBC: Connecticut ’witches’ exonerated by Senate lawmakers
Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.