post id: 4784
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4784
  
Aktuellt

Julkalendern – lucka 22

Bild

Den äldsta svenska maträtten är troligtvis hårt oätligt bröd nedsänkt i överbliven skinkspad, mer känd som dopp i grytan. Åtminstone enligt Christina Fjellström, professor i måltidsforskning som nyligen skrivit en bok om julmatens historia. Andra inslag från tiden före kristnandet är julkorvar och syltor. Andra mindre fina delar av grisen som också är mycket gammal är grisfötter, vilket dock inte är populär bland dagens kräsna ungdom. Också lutfisk – som också kommer från en konserveringsmetod – är gammal men minskar i popularitet.

Den del av julmaten som de flesta nuförtiden anser viktigast, julskinkan, är inte äldre än från 1700-talet då den ersatte grishuvudet bland finare folk, och inte förrän 100 år sedan blev den vanlig bland vanligt folk. En senare nymodighet är köttbullar som kom efter andra världskriget, och idag ändras julmaten också, t.ex. med ägghalvor.

Vetenskap och Folkbildning