post id: 4785
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=4785
  
Aktuellt

Julkalendern – lucka 23-25

Av någon anledning har jag varit lite upptagen i jul och har därmed inte hunnit öppna de tre sista luckorna, men här kommer de alla på en gång!

Lucka 23:

Bild

Sagan om den försvunna Jullastaren.


Lucka 24:

Bild

Rudolf med röda mulen.

Rudolf Steiner kräver nog ingen närmare presentation på det här forumet. Han är teosofen som var missnöjd med det orientaliska innehållet i teosofin och startade en egen variant med mer västerländskt innehåll som fick namnet antroposofi. Han var en flitig föredragshållare i europa och grundande allt från alternativbehandlingar (eurytmi) till egna skolor (Waldorf) och jordbruksmetoder (biodynamisk odling). Hans läror spred sig och blev till en världsvid religion med ibland sekteristiska inslag som Steinerdyrkan. Men hur ser en antroposofisk jul ut?

Bild

Den antroposofiska julgranen.

Det finns en del antroposofiska jultraditioner, t.ex. julspel om Jesus födelse. En som verkar förekomma mest på Waldorfskolor är adventsspiralen. Enligt en redovisning av den sitter en ängel (en utklädd ungdom) i en stol med ett ljus i handen omgiven av spiraler av grangrenar och ljus. Barnen i skolan har varsitt ljus i ett äpple som de en och en lägger i spiralen samtidigt som de andra sjunger en ramsa om det för varje ljuslämning. Säkert en stämningsfull syn.

En annan speciellt tradition är den antroposofiska granen. Steiner föreläste om den medan han ännu var teosof, eller rättare sagt om de symboler som smyckade granen som han ofta gav en kristen ockult betydelse. För det första skulle granen vara smyckad av 33 rosor, varav 30 röda i hela granen vilket symboliserade Jesus tid innan han var aktiv, och tre vita rosor i toppen som symboliserar Jesus aktiva missionerande (färgen upplyste han om i senare föreläsningar). Förutom ljus av bivax skulle granen också vara smyckad av diverse ockulta symboler. Dels alfa och omega horisontellt och dels några andra vertikalt som tillsammans bildar ett kors. Dessa ska vara gjorda i mässing och har flera betydelser. T.ex. representerar den femuddiga stjärnan i granens topp bl.a. ljuset som Jesus födelse gav en mörk värld.

Vidare kan även sju planet- och metallsymboler (helst gjorda i resp. metall) hänga i granen i en spiral. De representerar den kosmiska evolutionen för planeten och solsystemet. Just nu är vi i den jordiska fasen och den nästa är Jupiterfasen. Här kan man se foton på ett livs levande exemplar.

God Jul!

Tack till zooey för fakta och bild.


Lucka 25:

Bild

Bild av Jesus som solgud (möjligtvis Sol Invictus) under St Petersbasilikan i Vatikanen.

Sol Invictus (den obesegrade solen) var den officiella solguden under romarrikets senare del. År 274 fick kulten av Sol en framträdande plats i Rom då kejsar Aurelianus höjde dess status och gjorde den officiell. Samma år byggde han även ett nytt Soltempel och startade en serie spel som likt de olympiska hölls vart fjärde år. Sol firades den 8 eller 9 augusti, den 28 augusti och den 11 december. Ett av åren då Solspelen hölls, 354, gjordes också en kalender som en rik kristen romare lät göra åt sig. Denna kalender listar den 28 augusti som festdag för Sol och Luna, den 19-22 som dagar för Solspelen (Ludi Solis) samt den 25 december som Natalis Invicti – den obesegrades födelsedag. Även om Sol ibland fick tilläggsnamnet Invictus är det inte säkert att det är Sol som syftas på. Sol hade oftare tilläggsnamnet Oriens än Invictus. Det tidigaste belägget för att Sol firades i slutet på december kommer från år 363 i kejsar Julianus Apostatas hymn till kung Helios. Där skiljer han mellan det årliga endagsfirandet av Sol, och Solspelen var fjärde år mot slutet på oktober.

Kalendern från 354 är också den första som listar firandet av Jesus födelse den 25 december (specifikt som åtta dagar innan januari, vilket väl egentligen är den 24 dec). Möjligtvis finns här en koppling i att kyrkan tagit över en populär tradition och fyllt med sitt eget innehåll (som ofta hänt i historien), men om det är fallet här tvista de lärde.


Det här var slutet på VoF:s julkalender anno 2010. Om ni uppskattade den så skriv gärna något i kommentarerna.

Vetenskap och Folkbildning