post id: 32885
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://picsum.photos/960/480/?blur=4
  
Skeptisk måndag

Mapinguari

Mapinguari
Illustration: Pontus Böckman


En legend i Amazonas

Enligt traditionell brasiliansk folklore är mapinguari (även mpinguari) ett mytologiskt skogsväsen som skyddar växer och djur i regnskogen. En mapinguari är stor som en välrest man, har ett enda cyklopöga i pannan och en stor mun på sin mage. Dess fötter är märkvärdigt vridna 180 grader med tårna pekande bakåt. På så vis ser dess spår ut att gå åt motsatt håll, vilket bidrar till att väldigt få personer verkligen har sett den. Enligt Felipe Ferreira Vander Velden är dess namn en kombination av Tupi-Guarani-orden ”mbaé”, ”pi” och ”guari”, vilket betyder ”något som har en böjd eller krokig fot eller tass”.

Modernare hypoteser

På 1950-talet uppmärksammades berättelserna om mapinguari av amerikanska och europeiska kryptozoologer. Kunde detta vara indikationer på en amazonsk Bigfoot? Efter att mapinguarin presenterades som sådan i Bernard Heuvelmans bok ”On the Track of Unknown Animals” (1958) blev detta den gällande teorin. Heuvelmans beskrivning av dess beteende som ”precis vad man kan vänta sig av en väldig människoapa”, påverkade hur mapinguarin framställdes i decennier framöver.

David Oren

Den amerikanske ornitologen David C. Oren kom att bosätta sig i Brasilien i slutet av 1970-talet och fascinerades även han av mapinguari-myten. Han förkastade Bigfoot-hypotesen och drog slutsatsen att det rörde sig om ett jättetrögdjur, ett djur som anses utdött. 1993 publicerade han artikeln ”Did ground sloths survive to Recent times in the Amazon region?”. Efter att ha spekulerat om möjliga likheter mellan trögdjur och historier om mapinguari, konstaterade han: Jag tvivlar inte på att legenden om mapinguari grundar sig på mänsklig kontakt med skogslevande sengångare av släktet Mylodon i Amazonas.

Megatherium
Skelett av Mylodon (bilden beskuren)
© Ucriesidelplata Wikimedia Commons CC 4.0

Vad som är känt om Mylodon

Mylodon är ett utdött släkte av marklevande jättetrögdjur. Dessa kunde vara tre till fyra meter i längd och väga upp till två ton. Fossil har hittats i både Nord och Sydamerika och de dog ut för flera tusen år sedan. De allra sista lämningarna har hittats på öar i Karibiska havet och är ungefär 4000 år gamla.

Vad är troligt?

Orens spekulationer förutsätter en av två hypoteser:

  • Mylodon har överlevt mycket längre än vad som är känt. Dessutom bör de i så fall ha levt kvar i Amazonas regnskog och inte där de yngsta fynden har påträffats
  • Mylodon har överlevt som en sägen bland ursprungsbefolkningen i kanske upp till 8000 år efter det att de dog ut på fastlandet

Är dessa två hypoteser helt otänkbara?
Nej, inte helt och hållet. De är bara osannolika och helt en produkt av spekulationer. Hypoteserna är inte heller nödvändiga för att förklara begreppet mapinguari. Det finns otaliga exempel på påhittade mytologiska väsen över hela världen, och även så i Sydamerika. Det finns helt enkelt ingen anledning att insistera på dem. Ockhams rakkniv råder oss att inte uppfinna komplicerade antaganden som inte behövs.

Länkar:

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning