post id: 36221
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://picsum.photos/960/480/?blur=4
  
Skeptisk måndag

Myter om HPV-vaccin

Vaccin­skepticism

När vaccinet mot humant papillomvirus först lanserades spreds det länge missupp­fattningar om att vaccinet skulle vara osäkert, obeprövat och ge biverkningar. Till viss utsträckning cirkulerar de fortfarande. Vaccinationsgraden är god i Sverige, men det skadar aldrig att bemöta dessa myter ännu en gång – om inte annat för de som inte är riktigt säkra på vad de ska tro inför vaccination.

Myter om HPV-vaccin

98% av alla fall av livmoder­halscancer orsakas av humant papillomvirus. Enligt Cancerfonden har antalet insjuknade i livmoder­halscancer halverats sedan mitten av 1960-talet tack vare gynekologiska cellprovtagningar och vaccin, inte minst för att vaccinet erbjuds till skolungdomar.

I Sverige används vaccinet Gardasil, men det finns även en variant som tillverkas av ett annat bolag som heter Cervarix. Dessa två vacciner verkar mot samma virustyper men har lite olika sammansättning på övriga komponenter, som dock inte kommer att adresseras här.

Nedan är en genomgång av kunskapsläget kring HPV-vaccinet.

Fakta: HPV-vaccinet är väl beprövat

Ca 300 miljoner doser av HPV-vaccin har getts världen över. Vaccinets säkerhet har kontinuerligt följts upp, både via biverkningsrapportering och studier, och inga allvarliga biverkningar av vaccinet har rapporterats. Vaccinets effektivitet är dock väl dokumenterad.

Med andra ord kan Gardasil inte jämföras med de vaccin som togs fram väldigt snabbt, till exempel svininfluensavaccinet, och man kan med den bästa vilja i världen inte kalla de som får vaccinet för ”försökskaniner”.

Fakta: Gardasil/Cervarix skyddar mot de två HPV-typer som orsakar en majoritet av alla fall av livmoderhalscancer

Ibland framförs påståendet att Gardasil (och Cervarix) bara skyddar mot två av de tretton varianter av humant papillomvirus som kan orsaka livmoderhalscancer. Det är visserligen sant, men dessa två står för 70% av all livmoderhalscancer. 70%! Gardasil ger alltså ett ganska gott generellt skydd, minst sagt.

2016, tio år efter att vaccinet började användas på bred front, kunde man se följande: I Australien hade antalet infektioner orsakade av de virusstammar som Gardasil skyddar mot minskat med 86% (76% ifall man bara fått en dos) hos vaccinerade kvinnor i åldern 18-24 år. I USA var samma siffra 89%. I USA hade man också kunnat visa att betydligt färre vaccinerade kvinnor bar på de varianter av papillomviruset som Gardasil skyddar mot jämfört med ovaccinerade.

I Danmark hade risken för att utveckla cellförändringar och förstadier till livmoderhalscancer minskat med 80% bland de unga kvinnor som fått vaccinet.

I Sverige hade man också sett upp till 75% minskning av de cellförändringar som kan leda till cancer sedan vaccinet infördes.

Fakta: HPV-vaccinet ger inga farliga biverkningar

De biverkningar man sett när man studerade vaccinet, såväl innan som efter det släpptes på marknaden, är milda och snabbt övergående och rör sig i första hand om lokala reaktioner, som smärta vid stickstället, feber, huvudvärk och trötthet.

Det finns ingen koppling mellan Gardasil och autoimmuna sjukdomar

I en stor översiktsstudie som gjorts utgick man från 15 studier på vaccinets säkerhet under de nio år det då funnits på marknaden. Inga kopplingar mellan Gardasil och autoimmuna sjukdomar, blodpropp, stroke, svåra allergiska reaktioner, eller påverkan på graviditet kunde hittas. (Vichnin et. al.)

I en studie där närmare en miljon flickor från Sverige och Danmark ingick kunde man avfärda en koppling mellan Gardasil och 53 olika allvarliga tillstånd, däribland blodpropp, autoimmuna sjukdomar (MS, Guillain-Barrés syndrom), prematur ovariesvikt och olika neurologiska sjukdomar. (Arnheim-Dahlström et. al.)

I en annan studie där närmare fyra miljoner svenska och danska flickor ingick fann man ingen koppling mellan Gardasil och sjukdomar som MS, synnervsinflammation och andra sjukdomar som påverkar nervssystemet. (Scheller et. al.)

Inga farliga bi-verkningar
Inga farliga bi-verkningar

Och inte nog med det! Gardasil är till och med säkert även för de som redan bär på en autoimmun sjukdom. (Grönlund et. al.)

Men det finns ju faktiskt människor som blivit sjuka efter att de vaccinerats?

När man ger ett vaccin till så pass många personer som i det här fallet så kommer några av en ren slump att bli sjuka i samband med vaccinationstillfället. Det betyder inte att de har blivit sjuka på grund av vaccinet. Tidssamband är inte detsamma som orsakssamband.

För att se om det är vaccinet som ligger bakom sjukdomen måste man leta efter mönster, och se ifall fler än vad man kan vänta sig blir sjuka efter vaccination. Vilket, enligt studierna ovan, inte är fallet när det kommer till Gardasil.

Fakta: Gardasil är inte länkat till POTS och CRPS

I juli 2015 meddelande Europeiska Läkemedelsmyndigheten (EMA) att de ytterligare skulle se över säkerhetsprofilen för Gardasil, för att se om det fanns en potentiell koppling mellan Gardasil och CRPS samt POTS. CRPS är ett smärttillstånd som drabbar armar och ben och POTS orsakar hjärtklappning när man ställer sig upp eller lägger sig ned.

Undersökningen ifrågasatte dock inte att nyttan med vaccinet övervägde riskerna.

När undersökningen var klar i november 2015 konstaterade man att Gardasil inte ökade risken för vare sig CRPS eller POTS.

Klargörande kring biverkningslistan

För att visa hur pass ”farligt” HPV-vaccin är brukar en del citera biverkningslistan. Problemet är att i biverkningslistan står även symtom som rapporterats in efter vaccination, trots att inget orsakssamband kunnat påvisas. En del av de tillstånd som listas som biverkningar är dessutom sådant som forskning visat inte har något samband med HPV-vaccinet. Till exempel vet vi från stora studier att vaccinet inte innebär någon ökad risk för Guillain-Barrés syndrom, men trots det står syndromet listat som biverkning.

Så här har FASS skrivit om biverkningslistan på sidan för vårdpersonal:

“Man kan inte utifrån omfattningen av biverkningstexten i FASS avgöra hur ”farligt” ett läkemedel är. TROMBYL, ett läkemedel som funnits länge på marknaden, har till exempel ett mycket kortfattat biverkningsavsnitt trots att läkemedlet bidrar till många blödningar varje år. Det är heller inte möjligt att jämföra biverkningsfrekvens mellan olika läkemedel.“

På FASS sida för allmänheten klargjordes samtidigt vad som faktiskt står i biverkningslistan:

”För en del utländska läkemedelsföretag representerade i Sverige kräver moderbolaget av juridiska skäl att alla biverkningar anges. Även ytterst sällsynta biverkningar ska uppges. Ibland måste till och med biverkningar som inte visats ha klart samband med läkemedlet i fråga redovisas.”

Grumpy cat

Med andra ord: Listan på biverkningar är delvis ett sätt för vaccintillverkarna att friskriva sig själva.

(Det här argumentet är också lite lustigt eftersom många av de som tar upp det i vanliga fall är ytterst skeptiska mot läkemedelsbolagen och hävdar att man inte kan lita på dem. Tydligen gör man undantag när samma bolag, till synes, påstår något som går i linje med det man på förhand bestämt sig för är rätt.)

Klargörande kring VAERS – Vaccine Adverse Event Reporting System

Ibland försöker vaccinmotståndare bevisa hur farligt ett vaccin är genom att hänvisa till VAERS, och att det där finns rapporter om dödsfall och svår sjukdom (för att ta de två värsta exemplen) som uppkommit efter vaccination.

Då är det viktigt att komma ihåg att det som står i VAERS inte är bekräftade biverkningar – och till och med i vissa fall vara rent hittepå.

Grumpy cat
Varför en bild på Hulken? Jo, för enligt VAERS kunde ett vanligt influensavaccin förvandla en person till honom…

VAERS, Vaccine Adverse Reporting System, är ett verktyg för att rapportera misstänkta biverkningar av vaccin. Nyckelordet i den meningen är “misstänkta”. Meningen är att precis vem som helst ska kunna skriva in vad de än drabbats av som de misstänker kan hänga samman med vaccination. Sedan går forskare igenom databasen för att se om de kan se några trender i rapporteringen. Upptäcker man att väldigt många uppgett att de drabbats av en specifik biverkning undersöker man om förekomsten av det symptomet är högre och de som vaccinerat sig än de som avstått vaccin. Om så är fallet kan använder det som utgångspunkt för att se om det kan vara vaccinet som ligger bakom.

Säg att VAERS får in väldigt många rapporter om förkylning. Då är det läge att undersöka om det är så att andelen förkylningar är högre bland de som vaccinerat sig än de som inte vaccinerat sig. Om så är fallet, kan man gå vidare och undersöka om det verkligen är vaccinet som ligger bakom ökningen av förkylningar. Det är nämligen inte alls säkert: den vaccinerade kan till exempel ha dragit på sig förkylningen i väntrummet.

Kul kuriosa: För att bevisa hur undermåligt VAERS i sig självt är som verktyg för att bekräfta biverkningar av vaccin, rapporterade Dr Jim Laidler in att han förvandlats till Hulken av ett influensavaccin. De som står bakom databasen blev då misstänksamma och kontaktade Dr. Laidler. När de fick bekräftat att han skämtat frågade de honom om de fick ta bort rapporten. Jim Laidler godkände det och rapporten försvann. Men observera att det enda skälet till att rapporten togs bort var att Laidler godkände det.

Hur länge håller effekten av Gardasil i sig?

Eftersom vaccinet bara funnits ute på marknaden i knappt 20 år kan vi inte idag med säkerhet säga hur länge effekten av vaccinet sitter i. Det vi vet är dock att det fortfarande har effekt nio år efter vaccinationen. (Nygård et. al.)

Eftersom det kan ta upp till 20 år från infektion av viruset till att cancer uppstår så vet vi ännu inte exakt vilken effekt Gardasil har på frekvensen av livmoderhalscancer. Men som det konstaterades tidigare i texten – och som är väl värt att upprepa:

  • 10 år efter vaccinets introduktion kunde Australien se att antalet infektioner orsakade av de virusstammar som Gardasil skyddar mot minskat med 86% (76% ifall man bara fått en dos).
  • I USA var samma siffra 89%.
  • I Danmark minskade risken att utveckla cellförändringar och förstadier till livmoderhalscancer med 80% bland de unga kvinnor som fått vaccinet.
  • I Sverige såg man en 75% minskning av de cellförändringar som kan leda till cancer sedan vaccinet infördes.

Ganska imponerande, eller hur?

[Denna text är en omarbetning av ett inlägg på bloggen Gensvar ursprungligen publicerat den 21 november 2016. Ursprungsförfattare: Christine Öberg, molekylärbiolog och doktor i medicinsk vetenskap. Textbearbetning: Lotten Kalenius.]

Länkar:

 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning