I en kulturkrönika i DN den 10 oktober 2023 uppmärksammade vi att Johan Croneman argumenterar för att ”Vetenskapens värld: Estonia och myterna” ber tittarna att ”hålla käften”. Vi som förening ser förvisso att det är en konstig reaktion på att en dokumentär framställer fakta (är inte sakframställan från olika håll exakt vad en debatt är?), men främst vill vi adressera ett antal udda argument i Cronemans krönika.
Till att börja med vill Vetenskap och Folkbildning (VoF) beklaga att DN:s kulturredaktion inte använder sig av den utmärkta vetenskapsredaktion – som finns under samma paraply i organisationen – för att rådgöra kring frågor som kan avgöras vetenskapligt.
Endast en anhörigrepresentant?
Croneman skriver att Jonathan Lindström ”bara [är] en representant för de anhöriga till Estoniaoffren.” Det är förvisso helt korrekt. Men Croneman menar att filmarna ”går rakt förbi” andra anhöriga och överlevare, att de ”inte är värda att lyssna till”.
Saken är den att anhöriga och överlevande som inte tror på någon konspiration, som velat fokusera på att gå vidare i livet, av självförklarande skäl sällan synts till i den uppvarvade debatten. De som envisats med att ”något är skumt” har fått stor plats i media genom åren. När SVT fann någon som var villig att ställa upp med ett annat perspektiv var det bara rimligt att visa det i sin helhet utan avbrott från belackare, i enlighet med public services mål om balans.
Idéhistorikern ”leker filmkritiker”
Croneman är besviken på att idéhistorikern Andreas Önnerfors ”[tillåts] leka filmkritiker.” Önnerfors är erkänt kunnig om konspirationsteorier, vilket tydligt ligger under hans expertområde idéhistoria.
Hans roll i Lindquists produktion är inte att vara filmkritiker. Däremot gör han en högst rimlig analys av Evertssons spekulativa dokumentär. Den använder sig av ett särdeles ledande och manipulativt narrativt grepp. För att låna Cronemans formulering är den faktiskt ”ett dramaturgiskt bedrägeri fyllt av konspirationsteorier”.
”De intervjuar en frimurare!”
Att hänvisa till inblandning av frimurare eller andra ”mystiska sammanslutningar” i olika frågor är ett klassiskt drag hos de som vill framföra alternativa teorier, vilket Croneman uppenbarligen inte kan motstå att göra. I den lilla passusen ”sagt av en aktiv frimurare” ryms inte mindre än två logiska felslut.
Konspiratoriskt tänkande: detta på en metanivå, dessutom. En konspirationsteoretiker inom ett område – ”något är skumt kring Estoniakatastrofen” – plockar konspirationsteorier från ett annat område – ”frimurare styr samhället”. Löper vi den linan ut hamnar vi snart i att amerikanska pizzerior huserar pedofiler från det demokratiska partiet och att jorden är platt.
Whataboutism: att bemöta kritik genom att flytta fokus till brister hos motparten. ”Visst, Evertsson kanske förfalskade bilder och grafik och undanhöll viktig information, men Bosse Lindquist intervjuar en forskare som är frimurare!” Det ena har helt enkelt inte med det andra att göra.
Det är tydligt att Croneman med undermålig argumentation offrar fakta och evidens på åsiktsjournalistikens altare. En större verkshöjd borde förväntas av en av DN:s mest namnkunniga skribenter.
Kan inte bara Croneman erkänna att han är en bluff? Han är ju inte i kontakt med verkligheten. Droger?
Visst, men ”verkshöjd” är ett juridiskt begrepp inom upphovsrätt och mäter inte kvalitén på tidningsartiklar.
Jag (medlem i VoF) ifrågasätter om recensioner av recensioner är inom VoF:s intresseområde. Jag ser varken vetenskap eller folkbildning i detta.
Att sakligt kritisera publicerade texter som saboterar det sakliga och logiska samtalet är motiverat både ur vetenskapens och folkbildningens synpunkt.
Utmärkt att VoF bemöter Croneman. Murvlar som gått i samma lilla trygga box i decennier och aldrig mer kommer att våga flyga fritt har en tendens att hugga varje halmstrå som kan krydda den utstakade vägen.
Att kokettera med yviga åsikter när det gäller tv-program är ofarligt.
Att ta till samma brösttoner om fysikens lagar blir bara pinsamt.
När Croneman fullständigt tondövt applicerar sig på en katastrof som för alltid sargat så många går vidden av hans ego upp.
Det är ingen vacker syn.
Skickade idag följande kommentar till Johan C angående dagens artikel i DN. Få se vad han svarar, om han nu hinner o har möjlighet, med tanke på antalet svar han förmodligen får.
Hej!
Exakt vad är fortfarande oklart kring Estonias förlisning anser du? O på vilket sätt är (den urusla) Palmeutredningen lik Estonias? En okänd person sköt Palme 1986. Men ingen 100% lösning är någonsin presenterad efter nästan 40 år (trots en tingsrättsdömd gärningsman).
Estonia håller hög fart i full storm och tappar bogvisiret med uppriven ramp som följd, och hundratals liter havsvatten forsar in väldigt snabbt, vilket naturligtvis får fartyget att också sjunka på kort tid. Vad mer finns att förklara, räta ut eller ifrågasätta? Det vare sig förstår jag nu som 1994 när olyckan skedde, och man på ett tidigt stadium misstänkte att just bogvisiret var skurken i katastrofen. Som sedan i princip är 100% som förklaring (till skillnad från Palmes) åtminstone sen 1997 efter vad jag förstår, och inte av dig 2023 förrädiskt formulerade ”den mest rimliga av a l l a (!?) rimliga förklaringar.” Det vore högst välgörande om du kunde utveckla din ”hållning” i frågan, då jag inte förstår den överhuvudtaget. Särskilt som du i övrigt i dina utmärkta krönikor brukar hålla huvudet kallt (i synnerhet kring sport) o fyndigt påpeka lögner och inkonsekvenser. Stolthet och fördom?
Mvh
/Björn Calander – Kalmar
Ps. Vidarebefordra gärna även Bosse Lindquist