Många vetenskapsmän var fortfarande i mitten på 1800-talet anhängare av den så kallade självalstringsteorin, det vill säga idén om att liv spontant kan uppkomma ur död materia. Det var framför allt Louis Pasteur som på ett övertygande sätt visade att mikroorganismer inte kunde uppstå eller leva i steriliserade miljöer.
Detta ledde inte bara till att slutgiltigt kullkasta självalstringsteorin utan också till insikten att sterilisering av till exempel mjölk (pastörisering) kunde oskadliggöra skadliga mikrober. Detta var ett stort framsteg för att göra mjölkkonsumtion säkrare och även förlänga hur länge mjölk kan förvaras utan att bli otjänlig.
Vad är problemet med rå mjölk?
Rå mjölk kan bära på farliga bakterier som Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter och andra som orsakar livsmedelsburna sjukdomar, ofta kallade ”matförgiftning”.
Dessa bakterier kan vara hälsovådliga för hos alla som konsumerar obehandlad mjölk eller sådant som framställts av obehandlad mjölk. Särskilt farligt är detta för personer med nedsatt immunförsvar, till exempel transplantationspatienter och personer med hiv/aids, cancer och diabetes, och även för barn, äldre vuxna och gravida kvinnor.
Finns det några fördelar med rå mjölk?
Pastörisering kan marginellt påverka halten C och B-vitamin i mjölk, men den effekten är negligerbar. Proteiner och mineraler påverkas inte, och inte heller halten av fettlösliga vitaminer som A, D, E och K. Etablerade experter på området avfärdar kategoriskt att rå mjölk skulle vara nyttigare än pastöriserad mjölk. Innan det blev etablerat att pastörisera mjölk, hände det till och med att små barn dog av infekterad mjölk.
Näringsmässigt är det alltså ingen reell fördel att välja rå mjölk, men riskerna är påtagliga. Eventuella bakterier i rå mjölk kan leda till diarré, magkramp, kräkning, feber, huvudvärk och ledvärk. Även virus kan förekomma och nyligen (november 2024) upptäcktes fågelinfluensa-virus i rå mjölk i Kalifornien, där försäljning av rå mjölk är tillåten. Pastörisering dödar inte bara bakterier utan oskadliggör även virus.
Många gånger kan man konsumera rå mjölk utan problem. Men eftersom den inte är pastöriserad kan den innehålla farliga bakterier och virus.
Vem sprider trenden att dricka rå mjölk?
Rå mjölk förespråkas ofta av självutnämnda ”hälsogurus” på sociala media och av celebriteter som saknar relevant kompetens på området. Alarmerande nog inkluderar detta Robert F Kennedy Jr, som nominerats till amerikansk hälsominister av Donald Trump i hans kommande regering som tillträder 2025. I skrivande stund finns en varningstext om rå mjölk på hemsidan för USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA). Frågan är om denna kommer att finnas kvar eller förändras om och när Kennedy tillträder. Därför har vi även laddat ner en PDF-version som också länkas till nedan.
Länkar:
- The Guardian, 26 nov 2024: The truth about raw milk and why experts are ‘absolutely horrified’ by the trend
- U.S. Food and Drug Administration (FDA): The Dangers of Raw Milk: Unpasteurized Milk Can Pose a Serious Health Risk
- U.S. Food and Drug Administration (FDA), pdf-version, maj 2024 : The Dangers of Raw Milk: Unpasteurized Milk Can Pose a Serious Health Risk
- Livsmedelsverket: Opastöriserad mjölk
Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresseområden, dvs vetenskap, pseudovetenskap, myter, konspirationsteorier eller skeptikerrörelsen som sådan.