post id: 7197
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://picsum.photos/960/480/?blur=4
  
Aktuellt

Sveriges ende vetenskapskomiker

(Text från Folkvett 2013-2)

Det finns självklart många människor som tycker att vetenskap är roligt, men gissningsvis inte på haha-sättet. De har dock inte sett Jesper Rönndahls ståupp. Frida Walström går på ståuppklubb och får en pratstund med Sveriges enda vetenskapskomiker.

SONY DSC
Fotograf: Paul Lindqvist

Jesper kommer från Veberöd utanför Lund och har under många år jobbat med både radio och TV. Det började med studentradio och rasade vidare med Så funkar det, Hej Domstol! och Pang Prego (alla i P3, Sveriges Radio). I TV har han setts i Grillad, Gabba gabba och som programledare i Extra! Extra!. För tillfället är han mest känd för sitt programledarskap tillsammans med vetenskapsjournalisten Karin Gyllenklev i P3-programmet Institutet med Karin och Jesper. Ett program som har ett tema för varje avsnitt, till exempel ”luftigt”. Där pratar de om alltifrån sömnapné till vems fel det är att gasen helium håller på att ta slut. Det är ett lättsamt program i ungdomskanalen P3 som ändå är smockfullt av den senaste vetenskapen.

Jag ser hans ståupp på klubben Oslipat i Stockholm den 13 februari. Han är klubbens stora affischnamn för kvällen och kör förstås sist av alla. Det märks att det är många som är här för hans skull, jag hör i raderna hur folk frågar varandra ”vet du vem det där är?” och får skakningar på huvudet till svar när de andra komikerna går på. Men när Jesper snubblar in på scenen med en öl i hand hörs bara applåder och visslingar. Det anses inte trevligt inom ståupp-världen att citera skämt, men jag kan säga att alltifrån mammutar och mobilbetalningar till genforskning hos hundar togs upp. Allt på ett sanslöst roligt sätt förstås. Jesper vägrar kompromissa med vare sig humorn eller vetenskapen.

– Det roligaste att skämta om är ny forskning, säger Jesper när jag pratar med honom efter showen. Då kan man vara först på bollen och då är det lätt att vara rolig. Materialet om hundarna som jag körde ikväll kom för någon vecka sen.
Vilka är dina fans? Är det mest vetenskapsintresserade personer?
– Det är ju lite svårt för mig att säga, men vad jag märkt så är den tudelad. Jag har ju gjort lite tramsigare grejer också, så vi har de som gillar det och så har vi de som gillar vetenskap.
Vilken pseudovetenskap ogillar du mest?
– Det är något roligt med astrologi, för den är ju störst känns det som. Och många berömda astronomer har även sysslat med astrologi, det är faktiskt jätteroligt.
Fast de flesta astronomer gillar ju inte riktigt när man kallar dem för astrologer?
– Nej det ska man passa sig för!
Tror du att din ståupp gör folk mer vetenskapsintresserade?
– Jag hoppas ju det förstås. Att de ska bli nyfikna när de hör vetenskap på ett roligt och lättfattligt sätt. Via Institutet i P3 har vi faktiskt fått mejl där det står ”jag ska plugga natur bara för att ni finns”. Det är väldigt kul!
Är det viktigt för dig att din ståupp är utbildande?
– Nej, utan det blir att jag skojar om vetenskap för att det är det jag läser mycket om. Och det är så man jobbar, man skojar om det man kan. Det är mer en effekt, ingen vilja från min sida.

Han slår själv huvudet på spiken. Att han lyckas utbilda genom underhållning är för att humorn går först. Han använder inte humorn för att berätta om vetenskap, han använder vetenskapen för att skapa humor – och på detta är han helt klart bäst i Sverige. Jag rekommenderar alla som har möjlighet att se honom vid tillfälle och gärna ta med någon vän som är totalt ointresserad av vetenskap, för här finns rum för utveckling. Information om hans projekt finns på jesperronndahl.se, ni kan även söka på hans namn på YouTube för att hitta alltifrån en sång om de geologiska tidsperioderna till Fem små filmer om evolution.

Vetenskap och Folkbildning