post id: 36406
    cats: 1
    out: 1
    tn: https://loremflickr.com/960/480/nature,sky,clouds?lock=36406
  
Skeptisk måndag

Transcend­ental Meditation

Maharishi Mahesh Yogi
Maharishi Mahesh Yogi, 1978. Foto: CC-ASA 3.0

Transcend­ental Medita­tion® eller TM® är en meditations­teknik som popular­iserades av Mahesh Prasad Varma, bättre känd som Maharishi Mahesh Yogi. TM-rörelsen startades 1956 i Indien med rötter i Ayurveda och är etablerat över hela världen. Man hävdar att man har miljontals anhängare och enligt Encyclopedia Britannica var TM-organis­ationen värd mer än 3 miljarder dollar i slutet av 1990-talet. Tillgångarna inkluderar fastigheter, skolor och kliniker.

Populariserat av kändisar

I slutet av 1960-talet besökte många pop- och rockidoler Maharishi Mahesh Yogis ashram. Många känner till TM på grund av the Beatles och andra berömda personer såsom Mia Farrow, Donovan, med flera. Helt i tidsandan vände sig många av dem till österländsk “visdom” för att få hjälp att hitta lycka och tillfredsställelse när pengar och berömmelse inte visat sig vara svaret på allt.

Maharishi med följare 1968
Maharishi med följare 1968
Foto: CC ASA 4.0

Inte alla som besökte Maharishis ashram förblev lika imponerade av den store yogin. Efter anklagelser om att Maharishin skulle ha antastat en kvinna i säll­skapet blev John Lennon väldigt upprörd och Beatles-medlemmarna avbröt abrupt sin vistelse där.

[Maharishi], you’ll get yours yet
However big you think you are

Lennon skrev en sång kallad “Maharishi” där han kallade honom en stor bluff. Låten döptes senare om till “Sexy Sadie” med en stor del av övriga texten intakt. De andra band­medlem­marna verkar ha behållt en högre uppfattning om yogin än Lennon, även efter incidenten.

Mycket pengar

TM påstår sig ta utövaren till ett speciellt medvetandetillstånd av “upplysning” eller “lycka”. En central del av metoden går ut på att repetera ett mantra. Varje utövare har sitt eget mantra som man tilldelas av en “guru”, vilket bara det ofta kan kosta hundratals dollar. Det är lätt att få intrycket att varje persons mantra är unikt men i realiteten tilldelas många utövare samma mantra. Verksamheten är stor business även om den verkar vara på nedgång efter Maharishi Mahesh Yogis död 2008. I april 2007 var kostnaden för en TM-utbildning $2 500. I juli 2010 hade kostnaden sjunkit till $1 500 för vuxna och hälften för studenter. I februari 2015 var kostnaden $960 för vuxna respektive $360.

Maharishi International University

En av TM:s främsta attraktion tycks ligga i dess anspråk att på ett “vetenskapligt sätt” övervinna stress. Man kopplar gärna sina rötter i österländsk mystik till modern vetenskap, utan att precisera någon verklig evidens. TM påstår sig vara baserad på något man kallar “Science of Creative Intelligence” och vid Maharishi International University i USA kan man också ta formell examen i TM. Förutom meditation så tar Ayurveda stor plats i universitetets utbildningar, där även till exempel Yogic flying ingår.

Maharishi-effekten

En viss Dr Robert Rabinoff fick stor uppmärksamhet när han 1978 hävdade att städer med en betydande andel TM-anhängare hade mindre brottslighet, ingen arbetslöshet, bättre avkastning på skördar och färre bilolyckor än andra platser. Det verkar inte finnas något underlag för det påståendet. James Randi undersökte saken och skriver i sin bok ‘Flim-Flam’ (1982) att när han kontaktade polismyndigheten i Fairfield så fick han tvärtom beskedet att de snarare hade varit tvungna att anställa fler poliser sedan TM-universitetet grundades där.

TM idag

Meditation behöver inte vara något negativt eller skadligt i sig. Det är inte på något vis kontroversiellt att det finns positiva effekter på kroppen och det allmänna välbefinnandet av att koppla av och minska sin stressnivå. Det finns dock ingen anledning att hänföra dessa fysiska och biologiska effekter till spirituella eller övernaturliga ting. TM är trots detta fortfarande en rörelse med anhängare över hela världen, också i Sverige. Malmö Högskola (numera Malmö Universitet) godkände till exempel 2014 en ytterst tveksam doktors­avhandling av Anders Lindh, något som kritiserades av både Humanisterna och Vetenskap och Folkbildning.

Texten först publicerad 21 mars 2022

Länkar och vidare läsning:

 

Skeptisk måndag med VoF
Varje måndag publicerar vi ett blogginlägg om ett ämne som berör våra intresse­områden, dvs vetenskap, pseudo­vetenskap, myter, kon­spirations­teorier eller skeptiker­rörelsen som sådan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vetenskap och Folkbildning