Den 26-29 september bröt åter bokmässan ut: Bok & Bibliotek, den näst största i Europa, där nära 1000 utställare möter knappt 100 000 besökare. Som vanligt deltog Vetenskap och Folkbildning med en egen monter, välbemannad med medlemmar från framför allt VoF Göteborg.
Under fyra intensiva dagar såldes böcker och tröjor, blandades homeopatika, delades ut material; men framför allt diskuterades med myriader besökare, kända som okända, skeptiska som öppetsinnade, med starka eller svaga åsikter om allt mellan himmel och jord och en hel del därtill.
En ny attraktion utgjordes av vårt ”fototillfälle”: En plansch med blandad woo och, för de som inte hade en passande tröja (vi sålde ca 60 av dem), en pratbubbla ”Jag är skeptisk”.
Här poserar P J Råsmark, inrest från VoF Uppsala. Som vanligt tjänstgjorde han alla dagar, utöver att diskutera med besökarna roade och förundrade han dem med olika trick som bestickböjning à la Geller.
Som vanligt fanns det mycket att vara skeptisk till på mässan … Vår papperskorg fylldes raskt och lätt. Här återfinns Maranata, Sverigedemokraterna, Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige/drogfritt.nu (scientologer), muslimsk kreationism, och en hel del dessutom.
Vi lanserade två nya utmärkelser: Bokmässans folkbildare och förvillare. Folk fick nominera ifall de sett något galet eller görbra. (Här ser vi även våra nya foldrar som vi delade ut ett par tusen av.)
Bokmässans första folkbildare blev Gapminder. Familjen Roslings stiftelse (Hans blev för övrigt Årets folkbildare 2006) bedrev ”global casino” på Internationella torget: Folk fick på ett enkelt, lekfullt och mycket pedagogiskt sätt pröva sina kunskaper och eventuella fördomar om utvecklingen i olika länder. Här tar Staffan Landin från Gapminder emot diplomet.
Bokmässans förvillare blev Harun Yahya. Adnan Oktar, som han egentligen heter, är en turkisk författare som producerat (hur mycket han nu gjort själv) en mängd skrifter, DVD:er, hemsidor m.m. med muslimsk pseudovetenskap som ett av flera genomgående teman. På mässan fanns hans folk på plats och sålde bland annat Atlas of Creation, ett oformligt praktverk som enligt uppgift delats ut i en halv miljon exemplar till politiker, lärare med flera. Utöver kreationism rymmer boken (som bara är andra volymen av fyra…) pseudoarkeologi och pseudohistoria i von Däniken-stil. Vi fick ett recensionsexemplar till Folkvett.
Bokmässan varar torsdag-söndag. På sätt och vis avslutade vi den inte förrän på måndag den 30 september. Då höll historikern Heléne Lööw en välbesökt pubföreläsning med titeln Den eviga rasismen på Haket vid Masthuggstorget.
Trevlig läsning!