Kritisk massa i Oslo
Lunda-VoF:aren Torill Kornfeldt rapporterar från den stora norska skeptikerkonferensen.
– Homeopater, medium och konspirationsteoretiker har länge stått oemotsagda, och vi har lutat oss tillbaka och låtit det hända. Men nu har vi börjat bemöta dem, och bekämpar deras påståenden. Det är en fantastisk utveckling, säger Simon Singh och river ned applåder i studenthuset Chateau Neuf i Oslo. Liksom Rebecca Watson är han en av huvudtalarna under den skeptiska konferensen Kritisk Masse som anordnades i Oslo helgen 29:e till 31:a oktober.
Konferensen anordnades av en oberoende förening med stöd från bland annat den norska skeptikerföreningen Skepsis. Årets konferens var den första i sitt slag och lockade knappt 200 betalande besökare.
– Alltihopa började under TAM London 2009. Vi träffades några stycken och började prata. Det ena ledde till det andra och i mars i år bildade vi föreningen för skepsiskonferensen, säger Ole Eivind Siggerud, psykologistuderande. Han är en av de fem arrangörerna som lärde känna varandra via ”skeptiker på puben” i Oslo. De hoppas att Kritisk Masse kan bli en årlig tradition.
– Vi har känt ett stort behov av en sån här konferens.
Varje månad anordnas mellan två och sex alternativmässor i Norge, och på den senaste tiden har saker som änglaskolor, healing och vaccinationsmotstånd fått väldigt mycket uppmärksamhet i media, säger Siggerud.
Konferensen inleddes på fredagskvällen med en paneldebatt kring vetenskapsförmedling och nya medier. Debatten fokuserade mycket på att man skall utnyttja den inneboende dramatiken i vetenskap och vikten av att de journalister som bevakar vetenskap är väl insatta i sina ämnen.
– Vetenskapsjournalistiken borde bli lika bred och varierad som till exempel sportjournalistiken, sade Ole- Martin Ihle från det norska tv-programmet Hjernevask.
Lördagen
Lördagen var konferensens huvuddag med ett digert schema. Förmiddagens föreläsningar handlade om Big Bang, gener och vidskepelse. Simon Singh avslutade med ett föredrag om sin senaste bok Salvekvick och kvacksalveri: alternativmedicinen under luppen och om den rättsprocess som han drogs in i efter att ha publicerat en artikel i The Guardian om kiropraktik. På grund av processen har Storbritanniens lagar kring ärekränkning kommit i rampljuset och genomgår nu revision.
Efter föredraget fick Folkvett tid för en kort intervju.
Singh berättade om sin syn på den skeptiska rörelsens utveckling.
– För tio år sedan gick jag ibland på skeptiska arrangemang i London; 30-40 personer som satt och klagade.
Jag kallade mig inte för skeptiker då, jag var ju intresserad av vetenskap. På skeptiska arrangemang idag finns det fler människor som pratar om bredare ämnen. De pratar med varandra, men framför allt kommunicerar de med resten av världen.
Enligt Singh ligger mycket av skepticismens nuvarande och framtida framgång i att tänka strategiskt och fundera igenom vilka kanaler som finns tillgängliga och hur man kan utnyttja dem på ett effektivt sätt.
– Till exempel har skeptikernas fokus på homeopati den senaste tiden gjort att ett av Storbritanniens fem homeopatiska sjukhus har tvingas stänga på grund av penningbrist.
(En längre version av intervjun finns att läsa på vof.se.)
Efter lunchen gav Richard Wiseman en kort intervju över Skype och Kristian Gundersen berättade om alternativmedicinens framfart i Norge. Ett exempel var Snåsamannen, en påstådd healer som bland annat har fått den norske kungens förtjänstmedalj för sin handpåläggning.
Sedan följde föredrag om vetenskapsfusk och konspirationsteorier. Den mer seriösa delen av dagen avslutades med Rebecca Watson, grundare av bloggen Skepchick och en av programledarna i podcasten The Skeptic’s Guide to the Universe, som höll ett föredrag om varför kvinnor är viktiga i den skeptiska rörelsen.
– Det finns ett stort överlapp mellan feminism och skepticism, och båda rörelserna kan vinna mycket på att lära av varandra, sade hon.
Folkvett fick även tid för en intervju med Watson, där hon bland annat berättade om det motstånd hon som feminist mött bland andra skeptiker.
– När jag först började engagera mig som skeptiker trodde jag att det var en öppen och intresserad miljö, men jag märkte snabbt att folk kände ett enormt motstånd mot feministiska frågor, trots att de var helt okunniga om dem.
Många skeptiker tror till exempel fortfarande att kvinnor är fundamentalt annorlunda än män och inte kan tänka logiskt. (En längre intervju finns att läsa på vof.se.) Frågan om kvinnor inom den skeptiska rörelsen kom även upp under flera diskussioner och var en viktig faktor för arrangörerna för konferensen.
– Vi vill förändra synen på skeptiker som sura gamla gubbar, det stämmer inte längre. Det var något som vi tänkte på medan vi planerade konferensen. Till exempel ville vi ha många kvinnliga talare och en jämn representation i paneldebatter och så vidare, säger Siggerud.
Kvällens underhållning bjöd på den norska hiphopkvartetten Evig poesi och en vetenskapsshow med Andreas Wahl som bland annat demonstrerade hur man sätter på en badmössa med hjälp av vatten och gravitation, och visade ljudvågor på en ”eldorgel” kopplad till en elgitarr trakterad av Skeptikerpoddens Anders Hesselbom.
Den brittiska komikern Iszi Lawrence avslutade så kvällen med en lysande skeptisk standup.
Söndagen
Söndagens program var lika fullspäckat med korta föredrag om allt från moderna vikingamyter och kryptozoologi till placebo, kvantmekanik och psykologin bakom vår brist på rationalitet. VoF:s Martin Rundkvist pratade om bl.a. Thor Heyerdahl och annan nordisk pseudoarkeologi.
Den svenska podcasten Skeptikerpodden genomförde en livesändning inför publik och dagen avslutades med en paneldebatt om den skeptiska rörelsens framtid i Norden. Diskussionen handlade till stor del om hur den rörelsen kan förändra sin framtoning och locka fler engagerade.
En konferens som pekar framåt
Kritisk Masse har fått uppmärksamhet både i norska medier och i paranormala kretsar.
– En webbsajt skrev att skeptiker ju redan har uppnått en kritisk massa, eftersom det är vi som styr världen, skrattar Siggerud.
Sammantaget lyfte Kritisk Masse fram flera viktiga frågor ur olika aspekter och var ett effektivt forum för intern diskussion. Men framför allt var konferensen enormt inspirerande och visar på de stora möjligheter som finns inom den skeptiska rörelsen.
– Arbetet med konferensen har gått väldigt fort. Vi vill skapa ett intresse för vetenskap och den naturliga världen. Det har varit drivkraften, säger Ole Eivind Siggerud.