Maria Ahlsén och Jessica Norrbom, samt Jacob Gudiol, är Årets folkbildare 2021

Jacob Gudiol
Jacob Gudiol
Jessica Norrbom och Maria Ahlsén
Jessica Norrbom (t.v.) och Maria Ahlsén

Föreningen Vetenskap och Folkbildnings pris Årets folkbildare för år 2021 tilldelas Maria Ahlsén och Jessica Norrbom för arbetet med boken och podcasten Frisk utan flum, samt Jacob Gudiol, författare och debattör inom träning och hälsa.

Maria Ahlsén och Jessica Norrbom har med sin bok och podcast Frisk utan flum tagit sig an frågan om hur våra levnadsvanor kan bidra till en god hälsa. De belyser ämnet från ett flertal perspektiv, förankrade i forskning. Ahlsén och Norrbom låter på detta sätt vetenskapens ljus skina över ett område som berör oss alla, och som så ofta annars domineras av cyniskt lurendrejeri, gissningar och alternativläror.

Jacob Gudiols mångåriga insats för att via bloggar, podcasts och debatterande i sociala medier utbilda allmänheten i frågor om träningslära är ett värv som främjar folkhälsan. Hans till synes outtröttliga arbete med att introducera publiken till ett evidensbaserat angreppssätt i hälso- och livsstilsfrågor gör honom till en sann folkbildare och en inspirationskälla.

Hedersomnämnande

Vetenskap och Folkbildning ger även ett hedersomnämnande till Jasper Lake för SVT-dokumentären De utvalda barnen. Trots att hans egna minnen av skolgången var positiv vågade han se i backspegeln med ett kritiskt öga. Genom att träffa före detta skolkamrater och lärare belyser Lake oroväckande, ibland även förödande, effekter av den Waldorfpedagogik som bedrivs i antroposofiska skolor. Efter att ha sett dokumentären står det klart att debatten om religiösa friskolor även bör inkludera ideologiskt och/eller filosofiskt drivna skolor.

Mer om pristagarna

Glada pristagare vid årsmötet i Uppsala 7 maj 2022

Maria Ahlsén har en universitetsexamen i biokemi och är disputerad i fysiologi vid Karolinska Institutet. Jessica Norrbom har en universitetsexamen i molekylärbiologi och är även hon disputerad i fysiologi vid Karolinska Institutet.

Tillsammans driver de plattformen fortasana.se, där distribution av podcasten Frisk utan flum och försäljning av ett antal egenförfattade böcker sker; bland annat Frisk utan flum samt uppföljaren Frisk utan fusk. I nämnda podcast avhandlas olika aspekter av kost och hälsa; hälsopåståenden, aktuell forskning samt vilseledande påståenden som bemöts sakligt och bestämt men samtidigt respektfullt. I några avsnitt förekommer även intervjuer med forskare inom området.

Jacob Gudiol är legitimerad fysioterapeut med en masterexamen i idrottsmedicin. Hans intresse är brett och han avhandlar allt från grundläggande fysiologi och styrketräning till nutritionslära. Genom att lotsa sina läsare/lyssnare genom för ämnet relevanta studier bidrar han till att orientera den träningsintresserade i vetenskapsmetodik. Gudiol är inte bara påläst, han har också ett skarpt öga för att finna brister i studier där slutsatserna inte alltid är så väl underbyggda. Hans arbete demonstrerar således vikten av att även akademiska publikationer skärskådas innan de får anses utgöra “evidens”.

Jacob Gudiol är också medförfattare till boken Forma kroppen och maximera din prestation (2011), tillsammans med kostvetaren Niclas Neuman. 2014 utkom boken Skitmat – vad det är, varför det gör dig fet och varför du fortsätter äta det. Hans texter är bland annat tillgängliga på bloggen traningslara.se samt på sajten tyngre.se där han också drivit podcasterna Tyngre Träningssnack och Tyngre Rubriker tillsammans med andra sakkunniga inom området.

För sina insatser som folkbildare erhåller Maria Ahlsén och Jessica Norrbom samt Jacob Gudiol Vetenskap och Folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare 2021 och en prissumma på 50 000 kronor.

Se även:
Recension av boken Frisk utan flum, ur Folkvett 2020-2 (Dan Larhammar)

Vetenskap och Folkbildning