Vetenskap och Folkbildning har återigen ett fantastiskt program på Bokmässan i Göteborg (26-29 sept), detta år i samarbete med Humanisterna. Vi planerar att sända de flesta av framträdandena live vilket går att följa på en spellista på vär YouTube-kanal
 
Se hela programmet nedan eller klicka här för PDF-versionen.


Program 2024
 
Monter: D03:13 (om inget annat anges)

Tid Aktivitet Med­­verkande
9:00 Montern öppnar! Allt nedan sker i monter D03:13 om inget annat anges

 
13:00 - 13:30 Bodil Jönsson - Vad kostar kunskapsföraktet?
Hur skulle det vara om TV-sända politikerdebatter använde AI till att (i realtid) avslöja vilka påståenden som bara är lögn och propaganda? Vad händer med ett samhälle och en demokrati när det blir allt svårare att tro på det som sägs och när allt fler till sist slutar lyssna? Bodil Jönsson professor emerita, fysiker, forskare, författare och folkbildare talar om och kring sin bok Så fint att kunskap finns! och webbsidan uppdragkunskap.se med bl a veckobrev och poddar. Det håller på att utvecklas en folkrörelse till gagn för vår tillit och omsorg om kunskap och kunskapande. Vill du vara med i den?
Bodil Jönsson utsågs till Årets folkbildare 1991.
Intervjuare: Pontus Böckman, Vetenskap och Folkbildning.

Bodil Jönsson, Pontus Böckman
14:00 - 14:30 Per Johan Råsmark: Seanser och spökerier
Illusionisten Per johan Råsmark berättar hur ett påstått medium till synes kan kommunicera med andevärlden med hjälp av "cold reading" och andra tekniker som illusionister och trollkonstnärer använder sig av för att manipulera, roa och oroa sin publik.

Per Johan Råsmark
15:00 - 15:30 Fanny Hedenmo: Kristallsjukan och därefter
Kristaller vibrerar med ett visst antal svängningar. Det finns de som tror på att just dessa svängningar påverkar oss människor. Marknaden för kristaller har fullkomligt exploderat.
Fanny Hedenmo, journalist och producent undersökte i sin dokumentär Kristallsjukan hur det kommer sig att unga kvinnor faller för budskap som att vissa kristaller kan lugna sinnet, ge bättre självförtroende eller attrahera lycka. Hon undersökte också hur brytning av kristaller går till och hur det påverkar vår miljö. Och vem är det som tjänar på det här? Fanny berättar om sin dokumentär och vad som hänt därefter.
Intervjuare: Magnus Timmerby, Humanisterna.

Fanny Hedenmo, Magnus Timmerby
Tid Aktivitet Med­­verkande
9:00 Montern öppnar! Allt nedan sker i monter D03:13 om inget annat anges

 
11:00 - 11:30 Stellan Welin: Rätten till assisterad dödshjälp
I Sverige är det inte straffbart att hjälpa någon att begå självmord. Men en läkare får inte hjälpa sin patient att dö, inte ens obotlig sjuka och lidande personer. Det anses strida mot ”Vetenskap och beprövad erfarenhet” och läkarlegitimationen dras in. Stellan Welin är professor emeritus och styrelsemedlem i föreningen Rätten Till en Värdig Död (RTDV). Föreningen arbetar med opinionsbildning och att bygga kunskap om dödshjälp. Stellan beskriver kort den forskning och de erfarenheter som finns och något om de etiska ställningstaganden som görs. Stellan ger även en översikt av de olika lösningar som finns i Europa och USA.

Stellan Welin
13:00 - 13:30 Christer Sturmark: Konsten att tänka klart
Det räcker inte att tro att något är sant, det måste även finnas goda skäl att tro det. Sanningen är inte relativ men begreppet sanning är svårt att entydigt definiera. Hur kan man avslöja det absurda genom att utgå från att det är sant? Varför har kreationismen fel i sitt påstående att gradvis utveckling omöjligt skulle kunna leda till den komplexa värld vi har idag? Och var Einstein verkligen religiös?
Christer Sturmark, entreprenör och tidigare ordförande för Humanisterna presenterar några tankeverktyg som hjälper oss navigera i ett tidevarv av desinformation och magiskt tänkande. De är hämtade ur boken Konsten att tänka klart som han skrivit tillsammans med Douglas Hofstadter.

Christer Sturmark
15:00 - 15:30 Annika Eklöf: Att växa upp i magiskt tänkande
Alla barn har upplevt magiskt tänkande, det är en period som oftast går över när barnet får lära sig om orsak och verkan. Barn som växer upp i evangelikal kristendom får ofta uppleva det omvända. Föräldrar och/eller kyrkliga ledare eldar istället på det magiska tänkandet. I en värld där helande genom bön, demoniska attacker och den heliga andes vägledning ses som självklarheter blir barnets förmåga att förhålla sig till verkligheten begränsad och även outvecklad.
Annika Eklöf driver podcasten Vinhaggornas 2.0 där hon beskriver de högst verkliga och ständiga utmaningarna med att lämna en gudstro och tillsammans med inbjudna talare utforskar gudstrons olika uttryck. Tillsammans med Mia Fernando och Sofie Twal Hedman som är aktuella med boken Även den minsta fanatiker behöver sova ibland, målas en levande berättelse upp om hur det är att som barn indoktrineras in i en övertygelse om att varje sak du gör eller tänker kommer att bedömas av din gud.

Annika Eklöf
Tid Aktivitet Med­­verkande
9:00 Montern öppnar! Allt nedan sker i monter D03:13 om inget annat anges

 
10:23 Homeopatisk Homebrew med Anders
Anders Tryggvesson, icke diplomerad men vansinnigt underhållande "homeopat" blandar till en homeopatisk huskur som sedan testas av en modig försöksperson!

Anders Tryggvesson
11:00 - 11:45 Seminarium: Fakta och science fiction - OBS! Scen F1!
Skapar science fiction förväntningar på tekniska lösningar som inte är realistiska? Är populärvetenskapen påverkad av science fiction istället för tvärtom? Kan det bli svårt för samhället att möta dagens utmaningar om allmänheten fått en orimlig bild av framtiden i rymden? Om detta talar Alastair Reynolds, storsäljande brittisk science fiction-författare med bakgrund som forskare på Europeiska rymdorganisationen, Ulf Danielsson, professor i teoretisk-fysik vid Uppsala universitet och Anna Davour, vetenskapsjournalist. Per Johan Råsmark från Vetenskap och Folkbildning programleder.

Alastair Reaynolds, Ulf Danielsson, Anna Davour, Per Johan Råsmark
12:00 - 12:30 Charlotta Borelius: Tidningen Bamse - en förmedlare av källkritik
Charlotta Borelius, chefredaktör för tidningen Bamse på Egmont förlag, berättar om hur tidningen Bamse idag lär barn källkritik och hur Rune Andréasson arbetade med detta redan på sin tid. Bland annat utsågs figuren Skalman till Årets folkbildare 1990.
Intervjuare: Pontus Böckman, Vetenskap och Folkbildning.

Charlotta Borelius, Pontus Böckman
13:00 - 13:30 Åsa Wikforss: Yttrandefrihet och kunskapsmotstånd
Åsa Wikforss är professor i filosofi och ledamot i Svenska Akademien. Hon har länge forskat och debatterat om demokratifrågor och kunskapsmotstånd. Hon har även intresserat sig för vad som är "det goda samtalet" vilket blir fokus i denna diskussion. Det goda samtalet är centralt när man från fakta vill komma fram till något, även om det också behöver finnas förståelse för olika åsikter. Hur ser utrymmet för ett gott samtal ut i samhället idag.
Samtalsledare: Per Johan Råsmark

Åsa Wikforss, Per Johan Råsmark
14:00 - 14:30 Kvinnokliniken - om kvinnohälsa på Instagram
Instagramkontot Kvinnokliniken utsågs till Årets Folkbildare 2023 av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Kvinnokliniken har en stor skara följare och bedriver folkbildning på Instagram om kvinnohälsa, graviditet och förlossning, vilket också blir fokus för dagens samtal. Samtalsledare: Lina Tebbla, ordförande i Vetenskap och Folkbildning

Kvinnokliniken, Lina Tebbla
15:00 - 15:30 Bosse Lindquist - Dubbla haverier
Bosse Lindquist är en dokumentärskapare och journalist som har satt sig in i hur Estoniakatastrofen präglats av myter och konspirationsteorier, bland annat i Vetenskapens Världs Estonia och Myterna. Lindquist gästar VoF:s och Humanisternas monter på 30-årsdagen av olyckan för att resonera kring det journalistiska haveri som genom åren omgärdat katastrofen. Samtalsledare: Lotten Kalenius.

Bosse Lindquist, Lotten Kalenius
15:45 - 16:00 Lindström & Katz - Eftersnack om Estoniajournalistik
Jonathan Lindström, författare, arkeolog och aktuell skribent i tidskriften Folkvett samt Dan Katz, leg.psykolog och psykoterapeut samt redaktör för samma tidskrift reflekterar över mänskliga faktorer bakom dålig journalistik.

Jonathan Lindström, Dan Katz
Tid Aktivitet Med­­verkande
9:00 Montern öppnar! Allt nedan sker i monter D03:13 om inget annat anges

 
11:00 - 11:30 Tina Harnesk: De pseudovetenskapliga såren i sapmi
n intervju med författaren Tina Harnesk, vinnare av Årets bok 2023 med Folk som sår i snö. Ett av årets teman för Bokmässan 2024 är Sápmi och i detta samtal mellan Tina Harnesk och Lina Tebbla, ordförande i Vetenskap och Folkbildning, diskuteras hur pseudovetenskap har drabbat samer genom historien, med bland annat tvångskristnande och rasbiologi.

Tina Harnesk, Lina Tebbla
12:15 - 12:45 Jonathan Lindström: Forntida astronomi: flipp eller flopp?
Jonathan Lindström, författare och arkeolog berättar om sin nya bok: Världens äldsta historia. Där beskrivs människans allra äldsta berättarkultur under hundratusentals år. Lindström berör även hur föreställningar om forntida myter om himlavalvet lever kvar än idag, framförallt inom nyandliga rörelser.

Jonathan Lindström
13:00 - 13:30 Clas Svahn - Vad menas med närkontakter?
Clas Svahn är ordförande för Riksorganisationen UFO-Sverige och ansvarig för världens största arkiv om olösta gåtor, Archives for the unexplained i Norrköping.
Svahn kommer att berätta om några fall där svensk militär har mött okända föremål i luften och om andra svårförklarade observationer ur sin senaste bok UFO: närkontakterna som skakat världen. Han berättar också om sin roll i TV4-serien UFO-mysteriet med Felix Herngren. Svahn ger även åhörarna ett kort smakprov ur sin kommande bok Världsrymden anfaller som ges ut 2025.

Clas Svahn
14:00 - 14:30 Kent Wisti : Häda mer!
Självklart ska det vara tillåtet att rita bilder, göra stand-ups och aktioner som sätter det som vi håller för heligt i ny dager. Genom humorn kan vi beskriva sådant som är komplext, svårtillgängligt, tabu och ogreppbart. Att häckla tankemönster, ideologier och religioner är bra för sinnet! Och kanske att det heligaste vi någonsin erfar är varandra. Kent Wisti, prästen som har engagerat och roat många med sina tankar och sina teckningar som kommenterar vår förvirrande samtid, berättar om och kring sin nya bok Hädelsens helighet. Intervjuare: Magnus Timmerby, Humanisterna.

Kent Wisti, Magnus Timmerby

Vetenskap och Folkbildning